zaterdag 15 augustus 2009

Bericht uit het ziekenhuis

Gisteren om half 2 waren we in het Erasmus MC, waar ik naar een 2 persoonskamer werd verwezen. Ik lag daar met een buitenlandse jongeman. Eerst heb ik mijn tas uitgepakt met Gerrine, en daarna kwamen er 2 verpleegsters binnen die de controle ronde deden. Vervolgens zei de ene verpleegster dat ze zo zou komen voor een opname gesprek. Gelijk daarna kwam mijn longarts binnen lopen, die even een praatje kwam houden. hij legde uit dat ze hier in het ziekenhuis een longbloeding als een soort alarm zien. Als je een longbloeding hebt, is het bijna altijd zo dat je achteruit gaat, en dan is opname hier vaak een vaste handeling. Vandaar die snelle opname. Verder zei hij dat in de loop van volgende week een scan gemaakt zou worden, en dat aan de hand daarvan beslist zou worden of er een embolisatie nodig zou zijn. Dan sluiten ze met een soort kogeltje een bloedvat af, zodat het niet meer kan gaan bloeden.

Hij zei dat ze met het sophia al vaak hadden gediscuseerd dat hun ook sneller in moesten grijpen bij een longbloeding. Dit gebeurt echter niet. Toen ik de 1e keer die hevige longbloeding had, Moest ik alleen maar stoppen met vernevelen. Terwijl (zo zei de arts hier) dat levensgevaarlijk was. Omdat Een longbloeding heus niet zomaar iets is, en ook niet zoals ze in het Sophia zeggen, een soort bloedneus in je longen is... Het kan grote gevolgen hebben, en de kans op infectie word nog groter. Verder sprak hij af, dat er een longfoto gemaakt zou worden, bloedgeprikt zou worden, en dat ik vandaag een curve moest maken van mijn suikers. Verder zou ik de antibiotica mynociline krijgen in tabletvorm, en mijn PAC zou aangeprikt worden, omdat ik dan 3x per dag collistine daarover zou krijgen, en voorderest zou het een waakinfuus worden, van zout.

Toen de arts weg was, kwam de verpleegster weer voor een intakegesprek. Daarin werden allergiën, contactpersonen, bijzonderheden etc besproken. Ook zei ze dat ik als een andere patient naar huis was, naar een 1persoonskamer ging. Ik kreeg een ziekenhuisarmbandje om, en er werd een kaartje op mijn bed gedaan, en ik kon mezelf als ingeschreven beschouwen.
Even later kwam Elise binnen wandelen, die voor screening in het Erasmus MC lag. Bleek dat ik haar kamer zou krijgen, als zij weg was:P Na een gezellig babbeltje ging ze weer, en ging ze naar huis. Toen kwam ook de zaalarts nog, en die deed lichamelijk onderzoek. Tegen kwart over 4 zijn Gerrine en ik naar voren gelopen, en hebben mijn moeder opgewacht, die al vrij snel arriveerde. Om half 2 was ze wakker geworden, en had mijn broer gelijk maar even kortstondig gezegt dat ik opgenomen was... Leuk wakker worden hé? Vooraan hebben we wat gedronken, en daarna zijn we weer naar mijn kamer gegaan.

Rond 5 uur kregen we een maaltijd voorgezet. Kreeg ik daar een maaltijd voorgezet joh, 3 bruine boterhammen, met kaas, jam, en een kop soep. Gerrine en ik hebben allebei 1 boterham op, en toen bleef er zelfs nog 1 over:P Kaas houd ik ook niet van, maar gelukkig lag er ook jam bij. Toen we net zaten te eten, kwam een verpleegster mijn PAC aanprikken, en daarna gelijk het zout aanzetten op waakstand. Ik kreeg bij de maaltijd ook al 4 tabletjes antibiotica. Tegen 9 uur liep mijn eerste Collistine zakje erover. Verder vertelde die verpleegster ook dat als ik een longbloeding had, ik kon proberen waar ik het voelde sijpelen of pruttelen. Ik moet dan op die zij gaan liggen, en zo voorkom je dat het bloed allebei de longen inloopt. Als je bloed in je longen krijgt, is dat namelijk een infectiebron. Het is daar al warm, en vochtig, en als daar nog meer vocht bij komt, hebben bacterien een nog lekkerdere ondergrond, en breiden ze zich snel uit. Nog al zoiets wat ik nog nooit had gehoord.

Om een uur of 8 ben ik overgeplaatst naar de 1persoonskamer. Mijn moeder heeft mij helpen instaleren, en daarna is ze naar huis gegaan. Ze had vannacht weer nachtdienst. Ik heb vannacht tot 2 uur redelijk geslapen, maar daarna tot half 5 wakker gelegen. Om 6 uur werd ik wakker gemaakt voor controles, en om half 7 sliep ik weer even. Daarna weer even wakker, en blijkbaar toch weer inslaap gevallen, waardoor ik mijn ontbijt misliep. Tegen half 9 werd ik wakker, en toen heb ik alles gedaan. Om 10 uur een longfoto gemaakt, waarna ik mijn ontbijt kreeg, en daarna nog even wat liggen lezen enzo.

Om 12 uur warme maaltijd, en gelijk ook even lijsten ingevuld, voor de volgende maaltijden. Daarna was het rustuur, en om een uur of 3 kreeg ik dan eindelijk een laptop. Ze moesten nogal zoeken naar een laptop, maar gelukkig is het dan nu toch gelukt, en heb ik weer contact met de buitenwereld.

Hoe is het nu met me? Als ik me rustig houd, voel ik me redelijk. Wel erg moe en wat kortademig, maar met rust gaat het goed. Zodra ik me in ga spannen word ik benauwder, en ook heb ik weinig conditie. Ik heb gemerkt dat ik met lopen sinds vandaag trillerig ben, en ik zweet ook veel. Mogelijk komt dat door de antibiotica en het zoutinfuus. Verder een beetje duizelig, en wat hoesten, maar gelukkig geen bloed meer opgehoest. We doen dus maar lekker rustig aan, maar proberen wel in beweging te blijven.

Beweging krijg ik overigens genoeg. Als ik met mijn moeder even naar het restaurant wil, zijn we ongeveer 5 minuten onderweg, waar het in het sophia maar een minuut of 2 was. Het is welliswaar niet leuk dat ik in het ziekenhuis lig, en dat het zo plotseling en accuut was, maar ondertussen heb ik het helemaal geaccepteerd. Ik ben blij dat er nu onderzoek gaat komen naar de oorzaak van longbloedingen etc. En ik houd 1 ding voor ogen... Het is voor mijn eigen bestwil dat ik hier lig.

Tot slot nog even het Adres van waar ik lig:

Erasmus MC locatie Dijkzicht
t.n.v. Marianne Vlot
Afdeling SVL0 Kamer 107
's Gravendijkwal 230
3015GE Rotterdam

De bezoektijden zijn hier anders dan in het Sophia. Wil je dus op bezoek komen, neem dan even contact op met mijn moeder of mij, en bespreek wanneer je wilt komen.

Groetjes

Ps. Gelukkig bleek dat ik hier wel kon plakken, dus waar het nu aan lag? Ik weet het niet, maar in ieder geval staat nu het hele bericht gewoon hier.

Geen opmerkingen: