woensdag 13 januari 2010

Uitleg onderzoek woensdag

Uitleg van sommige onderzoeken op woensdag:

Bio Impendantiemeting: Bij dit onderzoek moet je op een bank gaan liggen, en krijg je op je voet en op je hand 2 stikkers met elektroden eraan. Alle sieraden moeten af, en je mocht alleen een licht ontbijt die ochtend. Bij dit onderzoek meten ze hoeveel vet en spiermassa je hebt, en wat je watergehalte in je bloed is.

Visite op de afdeling: gesprek met de arts..

Fysio onderzoek (2)= krachtmeting van armen en benen en ademen. Eerst de kracht van uitademen, dan moest je in een apparaatje met weerstand blazen. Toen ik dit had gedaan, moest ik op de bank gaan liggen, en die werd omhoog gezet. Toen hebben ze de spierkracht in mijn armen en benen gemeten. Ik moest dan duwen en trekken (de fysio hield dat apparaatje vast en bood weerstand) en er kwam een getalletje uitrollen hoe sterk ik was

Fietstest(maximaal): Toen ik beneden aankwam, kreeg ik eerst 2 ventolin pufjes, om mijn luchtwegen meer open te zetten. Daarna moest ik longfunctie blazen, en gingen we met de uitdraaien daarvan naar de fietsruimte. Ik moest mijn bovenlichaam daar ontbloten, en mocht op de fiets gaan zitten. Mijn oorlel werd weer ingesmeerd met een zalfje om de doorbloeding te stimuleren (net als bij de oorprik van maandag) en ik werd aan allerlei apparatuur aangesloten, en afgedekt met een handdoek. De fiets was overigens geen gewone fiets. Het was een soort ligfiets, maar dan anders;-) Maar goed, ik werd dus aangesloten op de saturatiemeter (zuurstofgehalte in het bloed meter, bloeddrukmeter, ECG apparaat (hartfilmpje) en ik kreeg een masker op mijn gezicht. Daar werd tijdens de test een filter op aangesloten, en die nam op wat ik in en uit ademde, etc. Toen dat klaar was (de voorbereiding), probeerde ze om een buisje bloed uit mijn oorlel te prikken. Na 3x prikken, bleek hij het niet te doen (niet hard genoeg), en besloot ze het uit mijn vinger te doen. Dat ging wel goed.. Als ze het nog een keer had willen proberen in mijn oorlel, had ik gevraagd of ze niet gelijk dwars er doorheen konden prikken, zodat ik een gaatje voor een oorbel had;-) als je je nu afvraagt wat ik voor raar lelletje heb, binnenkort, dat komt door al dat prikken erin;-) haha Even later kwam de dokter binnen, die bij het onderzoek aanwezig zou zijn, en alles in de gaten zou houden. Even later begon het met 3 minuten (zonder weerstand) infietsen. Vervolgens werd die iedere minuut een standje opgebouwd. Voor ik begon moest ik nog aangeven hoe benauwd ik was,en hoe moe. (scorebord) Tijdens het fietsen, werden mijn handen ijskoud. Het gevolg was dat het prikken heel moeilijk ging (moest aan het eind van de test nog een keer) en dat ze vervolgens mijn vinger fijnkneep… Als ik niet meer verder kon, moest ik mijn hand op steken, en daarna moest ik nog een tijdje uitfietsen. Helemaal versleten was ik even later klaar.

Geen opmerkingen: