dinsdag 23 februari 2010

Week 1, dag 2: Infectie...

En jawel, daar was ik weer om mijn site bij te werken;-) Ik heb vannacht een goede nacht gehad, en heb van uitputting door de hoestprikkels heen geslapen, en niet gehoest vannacht. Helaas kwam er toen vanmorgen extra veel, en duurde mijn ochtendritueel wat langer. Om 8 uur was ik al bloed geprikt, en zat ik aan de ontbijttafel. Kwart voor 9 begon ons programma, en was ik dus naar beneden gewaggeld, naar de fysio. We hadden daar ontspanningstherapie.

Vandaag hield dat een informatieles in. Over spanning en ontspanning. Welke signalen geeft je lichaam af, die spanning zijn, en wat is ontspanning.. Aan het eind hadden we een oefening, die we toe konden passen als we willen ontspannen. Je moet je ogen dicht doen, en dan in gedachten je lichaam langs gaan.. Linkerbeen ontspannen, nu ontspan ik mijn linkerbeen, laat alles uit mijn linkerbeen vloeien etc.. dan ga je naar rechterbeen, linkerarm, rechter arm, en daarna naar je hoofd. Probeer het maar eens.. Werkt echt goed..;-)

Na dat uurtje was het tijd om naar de longfunctie te gaan. De aanvraag had ik mee gekregen, en dus had ik even later geblazen. Helaas helaas, was mijn longfunctie 10% gezakt (van 76% naar 67%) en dat was nu net die grens die de arts had aangegeven. Voor kenners: van 2.40 liter naar 2.11 liter..

Ik terug naar de afdeling, en na het afgeven van de formulieren, die naar de dokter gebracht zouden worden, was het koffiepauze. Om 11 uur moesten we weer in de vergaderruimte zijn voor GRIP.. Dit ging over waar je grip op hebt, en waar niet, en wat je doelen zijn voor de revalidatie. Allerlei onderwerpen werden besproken, en aan het eind werd gevraagd welke onderwerpen je aan bod wilde laten komen, waar je tegenaan liep en die je wel weer wilt kunnen… Komende weken zal steeds een onderwerp besproken worden.

Vervolgens was het tijd om te eten, en na het eten kwam de arts naar me toe. Hij vond het niet zo fijn dat mijn longfunctie was gezakt, maar besloot het nog even aan te kijken, en donderdag nog een keer te blazen. Als de longfunctie dan nog 10% is gezakt, word het opname (iig contact met mijn ziekenhuis) en bij stabiel blijven word het nog even aankijken. Mijn ontstekingswaarde in het bloed was gestegen van 11 naar 22. Dit is met prednison (ontstekingsremmer) , dus de waarden kunnen iets afwijken van wat het normaal is.

Om half 2 moesten we weer beneden bij de activiteitentherapie zijn. Omdat op het programma stond dat het op de afdeling was, dachten wij op deze afdeling.. Bleek het een programmafoutje te zijn, en moesten we naar beneden. Omdat het allemaal snel snel moest, ben ik met de rolstoel gebracht. Bij activiteitenbegeleiding moesten we uit boekjes plaatjes halen, en die op een blad plakken. Deze plaatjes moesten kenmerkend zijn voor jezelf. Je mocht helemaal zelf weten hoe je de opdracht aan zou pakken, en al met al was het wel een ontspannende activiteit.

Na activiteitenbegeleiding moesten we gelijk door naar het Actief bewegen. Vandaag was dat een les over het lichaam. Hoe de longen werken, er uit zien, wat er voor processen plaats vinden etc.. Pure biologie les dus, en ik kon nog heel wat opdreunen van toen ik op de Gomarus zat. Sommige mensen zaten echt te kijken van weet jij dat??? Na de uitleg ging het wat meer over COPD, en hoe je dus moet ademen bij inspanning. Ik weet nog niet helemaal of dat nu ook voor mij geld, maar je moet dus door je neus in, en dan met je mond uit, en dan pfffffff in plaats van alles in een keer uitademen met open mond.

Hierna was het weer tijd om even naar boven te gaan, en dus hebben ze voor mij iemand gebeld die me kwam halen. Ik zat immers nog steeds in de rolstoel. Ik ben wel een klein stukje vast tegemoet gelopen, en boven aan gekomen, heb ik even lekker op mijn kamer gezeten. Even alles verwerken.. Om half 5 moesten we weer beneden zijn, in een of andere vergaderzaal. Komen we daar, stinkt heel de kamer naar sigarettenrook, en die gang daar ook.. Is dus lekker makkelijk voor mensen die gestopt zijn met roken (sommige nog maar 3 weken) en ook heel gezond voor mensen die daar niet tegen kunnen;-)

Toen de persoon kwam waar het om ging, hield hij een praatje van 5 minuten, over een programmapunt van donderdag, en daarna mochten we weer gaan.. Beetje verspilde energie vond ik zelf, maar achja, hij bedoelde het goed. Boven was het bijna etenstijd, en na het eten ben ik naar mijn kamer gegaan.

Wat ik gisteren nog niet had vertelt, is dat zondagavond in de huiskamer mij werd vertelt dat een revalidant uit de groep waar ik in de assessment week bij heb gezeten, donderdag is overleden. Dinsdag had ik hem nog gezien en was hij nog heel vrolijk en riep nog naar me dat het gezellig werd als ik ook kwam revalideren. 2 dagen later is hij in zijn slaap overleden.. Schrok ik toch wel heel erg van.. Die man was 72 jaar, maar toch al behoorlijk opgeknapt van de revalidatie. En dan dit.. Om stil van te worden…

Ik heb ondertussen de halve dag al hoofdpijn, en ben ontzettend duizelig. Een teken van oververmoeidheid voor me.. Vandaag was een “rustdag” en morgen word het weer een erg intensieve dag. (maandag woensdag vrijdag zijn intensieve dagen, en dinsdag donderdag de zogenaamde rustdagen).

Mijn programma voor morgen is:

07.00 Opstaan
08.00 Ontbijt
09.00 Krachttraining
11.00 Actief bewegen
12.00 Lunchpauze
13.30 Gezondheidskunde
14.45 Duurtraining
17.00 Diner

Geen opmerkingen: