dinsdag 9 maart 2010

Week 3 dag 2

Vanmorgen werd ik al heel erg moe wakker. Ik heb goed geslapen, maar mijn vermoeidheid was enorm. Rustig aan toch maar alles gaan doen, en om kwart voor 9 lagen we beneden in de zaal op matjes, bij ontspanningstherapie. Opnieuw moesten we denken aan bepaalde ledematen en die proberen te ontspannen. Het leuke daarbij was, dat de fysio zag dat ik mijn benen ontspande en zelf merkte ik het niet. De fysio zag mijn voeten “omvallen” terwijl ze eerst gespannen lagen, en recht omhoog. ‘k Moest erg lachen toen ze dat zei, want zelf had ik dat dus totaal niet gemerkt. Kan je nagaan.. Een ander merkt dat je ontspant, en zelf voel je het niet.. heel raar…

Na ontspanningtherapie zou ik boven een gesprek hebben. Dit bleek echter over exacerbatie (achteruit gang van ziektebeeld, meer klachten krijgen) herkenning te gaan, en hoef ik niet te hebben. De planning had het echter ingepland, omdat het een standaard gesprek is. Dus bleek dat ik van 10 tot 12 uur niets had. Om 12 uur hebben we gegeten, en daarna ben ik gaan vernevelen.

Om 13.30 hadden we beneden activiteitentherapie, waar we een soort Party en Co deden. We hadden 4 mogelijkheden. Een persoonlijke vraag, een groepsstelling waar je ja of nee op moest antwoorden, tekenen en uitbeelden. De vragen gingen over wat je moeilijk vind, wat je passie is, waar je om kan lachen, of je wel eens een blunder hebt gemaakt en welke dat is etc. De groepsstellingen gingen over acceptatie van hulpmiddelen, ziektebeeld, acceptatie van omgeving etc. Tekenen en uitbeelden waren dingen die over van alles konden gaan.

Om 14.30 hadden we actief bewegen, en werd ik dus met de rolstoel, waar ik achter naar beneden was gelopen, naar de gymzaal gebracht. We hadden daar allerlei oefeningen die we moesten uitvoeren, en dan moesten we op onze adem letten, en het aantal uitademingen tellen. Oefeningen zoals met je handen/armen bewegen, opstaan en gaan zitten, lopen, stuiteren met een tennisbal, een stoel optillen en neerzetten, een stukje met een stoel lopen, voorwerpen oprapen etc kwamen voorbij.

Bij mij merkte ik dat ik vooral bij inspanning, of iets wat moeite kost, sneller en oppervlakkiger ga ademen. In plaats van gewoon diep door te ademen en ver uit, ga ik kort in kort uit. Mijn aantal uitademingen lagen dan ook een stuk hoger dan de meeste in de groep. En dan vooral bij inspanning. Ik moet er dus op gaan letten dat ik bij inspanning dieper dooradem, en langer uit.. Oftewel, niet zo snel en oppervlakkig ademen, maar langzaam en diep.

Na actief bewegen hadden we een half uurtje niets, en die hebben we bij de liften beneden doorgebracht. Daarna hadden we nog een uurtje GRIP, en gingen we huishoudelijke activiteiten oefenen. Voor mij had dat weinig waarde, want het huishouden hoef ik vrij weinig in te doen, en boodschappen worden gedaan. Toch heb ik bepaalde dingen wel opgestoken, en kan ik dat toe passen, mocht ik toch een huishoudelijke bui hebben;-)

Ook vandaag had ik regelmatig dat de fysio me even op mijn schouders attendeerde. Zolang ik aan mijn schouders denk, houd ik ze laag, maar zodra ik er niet meer aan denk vliegen ze de lucht in, en loop/zit ik met opgetrokken schouders. 2 punten dus, die komende tijd extra mijn aandacht vragen. Ademhaling en schouders.. Daarnaast alles op mijn eigen tempo doen, regelmatig rust nemen, en niet te veel waarde hechten aan het oordeel van anderen.. Een ander voelt mij niet, een ander kan mij daarom ook niet beoordelen.. Kortom.. Genoeg punten die aandacht vragen…

Mijn programma voor morgen:

08.00 Ontbijt

08.45 Longfunctie blazen

09.00 Krachttraining

11.00 Actief bewegen

12.00 Lunchpauze

13.30 Gezondheidskunde (ik weet niet of ik daar morgen heen moet)

14.45 Duurtraining

16.15 Oefentherapie

Groetjes.

Ps. Mijn broertje is vandaag jarig, en word 17.. Corné, via deze weg ook gefeliciteerd met je verjaardag!!!

Geen opmerkingen: