donderdag 25 november 2010

De fietstest

Hoewel ik erg moe ben, toch even een verslagje over de fietstest van vanmiddag. Om half 3 ging ik naar beneden en werden de voorbereidingen getroffen voor de fietstest. Eerst een keer longfunctie blazen, daarna omkleden (eigen truitje uit, en operatiehemdje aan), elektrodeplakkertjes geplakt krijgen, aansluiten op de monitor, en vervolgens wachten op de arts. Mijn eigen arts bleek weggeroepen voor een noodgeval, dus een vervangend arts, die gelijk na binnenkomst een infuus prikte in de slagader in mijn pols. Een bloedbad later (naja dat is een beetje overdreven, in ieder geval mijn hele hand zat er onder) zat het infuus in 1x, en had ik eigenlijk weinig gevoeld. Het naaldje werd vastgeplakt, en ik klom over op de fiets. (met alle draadjes was dat nog even een puzzel hoe dat kon, zonder dat ik in de knoop kwam te zitten).

Ik kreeg een masker op, die mijn in en uitgeademde lucht zou registreren, er werd bloed afgenomen uit het infuusje, en toen begon ik met 1 minuut infietsen. Normaal is dit 3 minuten, maar dat hadden ze wat aangepast op mijn energie, aangezien ik anders al moe zou zijn voor ik begon aan het “echte werk”.

Na de minuut infietsen, kwam er iedere minuut 10 watt bij. Ik moest doorfietsen tot ik niet meer kon, en dit was ongeveer (geschat want ik heb niet op de klok gekeken) na 4 a 5 minuten. Ik moet dus ongeveer 40-50 watt gefietst hebben. Ik weet dat ik in Breda in het revalidatiecentrum, toen ik deze test ook moest, 40 watt had gefietst, dus vanaf februari is er denk niet heel veel veranderd. (even ter info, ze schatte vooraf dat ik wel 155 watt zou moeten kunnen fietsen. Dit schatten ze in naar aanleiding van je longfunctie. Dat dit niet kon, kon ik haar van te voren vertellen.. Maar toch had ik op wel ietsje meer gehoopt). Ik moest proberen op het zwaarste wattage nog even vol te houden, zodat de arts nog bloed af kon nemen uit het infuusje, tijdens het zwaarste moment. Daarna werd de weerstand weggehaald, en mocht ik op halve kracht even uitfietsen (om spierpijn te voorkomen). Het masker mocht af, en ik werd van alle plakkertjes en draadjes verlost. Ook het infuusje werd er uitgehaald, en strak afgebonden, om een blauwe plek te voorkomen (niet dat dit gelukt is overigens hihi).

Achteraf moest ik nog 1x longfunctie blazen, en daarna mocht ik mijn hand even wassen, omdat die nog helemaal onder het bloed zat. Nadat ik dat had gedaan, heeft 1 van de verpleegsters die er bij was, me geholpen met aankleden omdat ik dit niet meer kon. Ik was te uitgeput. Voor ik naar boven ging heb ik nog een kopje thee gedronken, en boven ben ik gelijk op bed gaan liggen, waar ik ook nog 1,5 uur heb gelegen, voor ik ging eten.

Nu ben ik ontzettend moe, heb me alvast omgekleed, en ga vroeg slapen. Deze test heeft me volledig uitgeput, en dus hoop ik dat ik me morgenochtend weer wat beter voel. Op mijn pols heeft zich een grote blauwe plek genesteld, dus heb ik mijn patiëntbandje maar even afgedaan, omdat die er heel de tijd in sneed. Achja, dan heb ik een aandenken aan deze test;)

Vandaag had ik ook weer een curve, en deze was, met de nieuwe basaalstand, een stuk mooier dan die van maandag.

Groetjes en tot morgen!

1 opmerking:

Belly1958 zei

Hoi
Lekker slapen nu en heel erg uitrusten!

Ik heb ook ooit zo'n fietstest gehad en vond het vreselijk! Ik kwam maximaal tot 75 watt. Ik was toen 45 jaar al, met een LF van 70% ongeveer. Dus je bent weliswaar pas 20 (?) maar een inschatting van 155 Watt klinkt wel heel erg hoog, jemig. Ik heb hier overigens weinig verstand van.
Niet leuk natuurlijk dat het weinig was, maar het geeft wel goed aan dat er iets vreemds is bij jou dus ook wel weer 'goed' dat dit zo duidelijk wordt.
TNT staakt weer maar ik heb toch maar weer een kaart op de bus gedaan voor je

Sterkte!!!
Elly