dinsdag 7 juni 2011

Nog heel even...

Vandaag mocht ik voor controle naar het ziekenhuis. Mijn longfunctie was wel wat naar beneden (7% lager dan de vorige keer). Toch was de arts niet ontevreden. Hij vermoed dat de benauwdheid en de lagere longfunctie door de pijn komen. Ook heeft hij duidelijk uitgelegd waar de pijn nu precies vandaan komt. Mij is altijd verteld dat het afstervende bloedvaatjes zijn, maar dit blijkt niet waar te zijn. De arts vertelde me het volgende:

De bloedvaten die dichtgemaakt zijn, zijn vaten die je normaal niet gebruikt. De zuurstof word door de longblaasjes opgenomen, en de vaten die daar zitten, zijn alleen nodig voor kinderen die nog niet geboren zijn. CF-longen zijn echter zo gewend aan die extra toevoer van zuurstof en bloed, dat er een soort ontsteking effect ontstaat als die vaatjes dicht worden gemaakt. Dit kan totaal wel zo’n 3-4 weken duren voordat de pijn over is.

Omdat ik al 2,5 week aan het infuus zit en vermoedelijk de pijn een grote oorzaak is van de benauwdheid en longfunctie, moet ik de cassettes die ik nog heb opmaken, en dan mag ik stoppen met de infuuskuur. Ik heb nog cassettes tot vrijdagmiddag, dus mag vrijdagmiddag de PAC-naald eruit. Vermoedelijk word ik minder benauwd, en gaat mijn longfunctie omhoog, als de pijn minder wordt, en ik weer beter kan hoesten.

Ik mag nu gewoon eind juli terug komen. Die afspraak had ik vorige controle gemaakt, maar daar kwam de onverwachtse opname tussendoor. Nog 3 dagen infuus, en dan ben ik er hopelijk weer een heel tijdje vanaf.

Groetjes

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Klopt precies wat jij zegt. Misschien weet je dat vlak na de geboorte de ductus moet sluiten, die zit in die ader. Een baby kan voor de geboorte immers niet ademen. Zou veel gebubbel geven ;-) Het is nogal een ingreep dus logisch dat je daar een tijdje pijn van houdt. Maar het is het wel waard toch, als je daardoor geen longbloedingen meer krijgt ? Joh, die procentjes blaas jij er volgende keer weer bij. Nu op naar de trouwdag !! Was mijn kaart nu nog nagestuurd gup ??
Groetjes, Martina

Gup zei

@ Martina,

Je kaart kreeg ik 's middags nog, net voordat ik naar huis ging;) Die hoefde dus niet nagestuurd te worden. Andere kaarten zijn wel nagestuurd vanuit het ZH;)